Teleskopi i NASA-s, Kepler, ka konfirmuar detaje vendimtare për modelin orbital të shtatë ekso-planetëve të sapo zbuluar të sistemit TRAPPIST-1 si dhe siguron një pasqyrë të re në plantin më pak të kuptuar të sistemit, TRAPPIST-1h.

Astronomët nga Universiteti i Uashingtonit janë në gjendje të konfirmojë model orbital të rregullt, duke përdorur të dhënat e mbledhura nga teleskopi. Ekipi zbuloi se në 6 milionë km larg yllit të tij të zi, TRAPPIST-1h nuk qëndron brenda zonës së banueshme dhe ka të ngjarë të jetë shumë i ftohtë për njerëzit e thjeshtë. Ekipi gjithashtu konfirmoi se TRAPPIST-1 sillet rreth yllit të vet për çdo 19 ditë.

“Është jashtëzakonisht emocionuese se ne po mësojmë më shumë për këtë sistem planetësh gjetkë, veçanërisht për planetin h, për të cilin nuk kemi pasur informacion deri tani”, tha Thomas Zurbuchen, administrator i asociuar i Drejtorisë së Misionit të Shkencës në NASA.

Ekipi ndërkombëtar analizoi të dhënat e papërpunuara menjëherë pasi Kepler u lirua nga NASA më 8 mars dhe botoi të gjeturat e tyre në revistën “Astronomia e Natyrës” të hënën.

Facebook Comments
loading...
%d bloggers like this: